Na ‘Uit liefde voor de kunst’ en ‘Uit liefde voor de stad’ een nieuwe reeks: ‘Uit liefde voor de mensen’. Mijn liefde voor de mensen komt vaak voort uit ontroering of bewondering voor de zinvolle, mooie en geniale dingen die ze tot stand kunnen brengen, maar minstens zo vaak hangt die liefde samen met onze onvolmaaktheid, het hulpeloze, het aandoenlijke, het mededogen met goede maar minder geniale bedoelingen.

Beeldenstorm

Soms wil ik – uit liefde voor de mensen én uit liefde voor de kunst – een beeldenstorm. Ik zal het uitleggen. Afgelopen zondag bracht ik samen met mijn geliefde een bezoek aan mijn geboortestad, waar zich twee van Nederlands beste musea bevinden, het Gemeentemuseum...

Lees meer

Rekening

‘Houdt rekening met elkaar’, dat had hier eigenlijk moeten staan. Wie hier nu wil afhaken omdat er een schoolmeester aan het woord is verzoek ik nog even bij me te blijven. Het gaat over meer dan taal, achter sommige taalfouten zit een dieper zielenroersel. Het bord...

Lees meer

Even wachten

Soms moeten we even wachten. We wachten zo veel en vaak, dat de ergernis die daarmee gepaard lijkt te moeten gaan onze humeuren meer beïnvloedt dan goed voor ons is. We wachten op iets of op iemand. In beide gevallen is er ergernis. De veroorzakers van ons wachten...

Lees meer