De Steenkruier

De conservator trok zijn handschoenen uit, betastte het strookje linnen voorzichtig met zijn vingertoppen en daarna het hout van het spieraam. Hij rook eraan. Hij legde de handschoenen op de tafel en ging zitten. Bernard verwachtte het ergste. Die lijm was immers misschien nog niet droog genoeg. Marilyn zei niets, ook al zat die scheur er nog niet toen zij het schilderij bekeek. Het ergste kwam niet. Marilyn bleef zwijgen, terwijl Berend-Jan diep zuchtte en sprak: ‘Het is De Kooning. Hij is goed’.


Hij besefte dat geluk er in twee soorten was en dat het grote geluk soms door het kleine moest worden geholpen. Natuurlijk
had hij tijd voor een sessie, nog los van het feit dat het pas vier uur was. In deze dingen mocht tijd geen rol spelen, dat had hij goed begrepen. Leven in het nu, dúrven leven in het nu, geen getob over verleden of zorgen over de toekomst, dat paste precies bij zijn nieuwe levensfase.


Een uur deed hij erover, de ochtendspits was nog niet voorbij. Hij parkeerde vlakbij het restaurant, dat ‘In den Doofpot’ heette. Dan kon hij snel weer vertrekken, mocht dat nodig zijn. Hij wandelde door de straten en langs de grachten van Leiden naar het Rijksmuseum van Oudheden, waar hij lang niet was geweest. ‘Terracotta’ stond er op de beide banieren aan de voorgevel. Erg opwindend leek hem dat niet, maar de miezerregen was een goede reden om toch naar binnen te gaan.


De Steenkruier

De middelbare Bernard Hendriks raakt uitgekeken op alles wat zijn leven ooit de moeite waard heeft gemaakt, zijn werk als restaurator van romantische schilderijen en zijn huwelijk met Martha. Het werk droogt op, zijn vrouw is overspelig. Op een mooie zonnige zomerdag besluit hij dat de tijd rijp is voor verandering. Hij wil gelukkig zijn en beseft dat hij daarvoor grote en misschien wel ongebruikelijke stappen moet durven zetten. Aangemoedigd door ontmoetingen met de beeldhouwer Bruno en de fotografe Patty gaat hij op zoek naar zowel een nieuwe professionele uitdaging als de liefde waarnaar hij zo hunkert. Met deskundige hulp van de kunsthistorica Marilyn stuurt hij aan op een groot zakelijk succes in de kunstwereld. Tegelijk doet hij nieuwe, ongekende erotische ervaringen op. Ook al gaan al die dingen niet zonder slag of stoot, hij zet manmoedig door en lijkt op beide fronten te bereiken wat hij wil. Maar de complicaties van zijn streven zijn groter dan hij had ingeschat, zodat de lezers met regelmaat hun hart zullen moeten vasthouden. De Steenkruier is een roman over de verwoede en vaak onbeholpen pogingen van de mens om iets van het leven te maken, maar biedt ook een vrolijk inkijkje in de kunstwereld.

Boek, Nederland: Godijn Publishing, ISBN: 978-94-93266-26-1, 279 pp.
Ontwerp boekomslag: Maarten Meevis

De Steenkruier is vanaf 11 december 2021 verkrijgbaar in de boekhandel en via de bekende webshops. Prijs € 20,99