De hier genoemde publicaties zijn een selectie uit mijn gedichten, columns, in boekvorm verschenen beschouwend proza en mijn debuutroman ‘De Steenkruier’. De onderwerpen zijn zeer divers en geven samen een beeld van wat me boeit en bezighoudt. Een deel ervan kun je hier meteen lezen, een ander deel is te bestellen.
Romans
De Steenkruier (2021)
De Steenkruier is een roman over de verwoede en vaak onbeholpen pogingen van de mens om iets van het leven te maken, maar biedt ook een vrolijk inkijkje in de kunstwereld.
Columns
Uit liefde voor de stad (2013 – 2016)
Graag wandel ik door mijn stad, Tilburg, de beste stad van Brabant. Ik houd van die stad, ook al ben ik er niet geboren. Op mijn dagelijkse wandelingen kom ik altijd wel iets bijzonders tegen, iets dat me aan het denken zet of inspireert. Om te onthouden maak ik een foto. Vaak schrijf ik er dan iets over op in een schrift. Onder de titel ‘Uit liefde voor de stad’ zijn hier tien van die stukjes bijeengebracht.
Uit liefde voor de kunst (2013-2014)
Tien kunstteksten ter gelegenheid van het jaar 013. Ik ben een enorme kunstliefhebber. Uit liefde voor de kunst heb ik dit boekje gemaakt. Er is goede kunst, er is slechte kunst. Goede kunst blijft goed, met of zonder toelichtende tekst. Soms denk ik echter: was dit maar niet geschreven, omdat de woorden niets toevoegen of zelfs afbreuk doen. En dan is er ook nog de slechte kunst waarvan men met teksten nog iets probeert te maken. Dat levert niet zelden iets grotesks op.
Er zijn goede en slechte teksten. Om de slechte teksten lach ik me soms een bult. Daarom schreef ik deze teksten. Misschien wel om er toe bij te dragen, dat de naakte keizers met een blosje op de wangen vlug hun kleren weer aantrekken.
Taal leeft. Net als alle levende creaturen evolueert zij, sommige woorden sterven uit, nieuwe woorden zien het licht. Niks mis mee. Maar in de beleving van de ouder wordende mens voelt dat soms als een verarming. Het gaat dan – zeg ik heel eerlijk – vaak om het verlies van het vertrouwde. Toch is het geklaag daarover van deze en andere bejaarden van groot nut. Zij houden de vernieuwers scherp, want niet elke vernieuwing is ook een verbetering. Soms zijn taalinnovaties hartverscheurend en tenenkrommend of veroorzaken ze zelfs braakneigingen. Daarover gaan deze stukjes.
Overige publicaties
Natuurmuseum Brabant, een museum voor iedereen (2022)
In april 2022 verscheen mijn boek over de geschiedenis van Natuurmuseum Brabant, waar ik van 1979 tot 2018 directeur was, getiteld ‘Natuurmuseum Brabant, een museum voor iedereen’.
Bedrog en zelfbedrog (2020)
Bij al het nieuws over leugens, feiten, nep, list en bedrog dat ons de laatste tijd overspoelt krijg ik soms de indruk dat men meent dat het om een nieuw fenomeen gaat, als ware het een modeverschijnsel. In werkelijkheid is bedrog natuurlijk van alle tijden, een stelling die de historici, economen en criminologen onder ons vermoedelijk wel willen beamen, en ja, ook de taalkundigen.
Vrije tijd als product van een intelligent systeem (2019)
Mij is gevraagd om een biologische visie te geven op vrije tijd, met als aanleiding ons aller nieuwsgierigheid naar de toekomst van vrije tijd. Omdat sinds Darwin alle biologie evolutiebiologie is, moet de benadering van de vraag evolutionair zijn. Voordat ik kan toespitsen op het fenomeen vrije tijd, bespreek ik dus eerst kort het evolutionaire proces zelf.
Stadsmens of natuurmens (2009)
Brochure met lezing (Engels, Nederlands) met illustraties van Linda van Erve. Dit boekje is een samenvatting van mijn ideeën over de evolutiebiologische oorsprong van het gedrag van de stadsmens. Kunnen mensen zich aanpassen aan dit ogenschijnlijk onnatuurlijke biotoop? Kunnen ze er hun natuurlijke gedrag nog wel vertonen?
De biologische evolutie van de kunsten (2006)
Boek, uitgave Natuurmuseum Brabant, verkrijgbaar in het Nederlands of Engels. Een speurtocht naar de oorsprong van de menselijke neiging tot het beoefenen van kunst in al haar verschijningsvormen. Kunnen we aan dit ‘kunstgedrag’ behalve een culturele waarde misschien ook overlevingswaarde toeschrijven? Deze vragen worden benaderd vanuit zowel de evolutiebiologie als vanuit de filosofie.
Eternal reflection (2005)
Teksten voor een boek van Hans Innemée.
The artist, the violator, De kunstenaar, de verbreker (2008)
Hoofdstuk in: Siebe Rossel en Arnold Wentholt (eds.), Tribal treasures in Dutch private collections.
The human link: recognition and surprise in museums (2008)
Artikel in Museum Practice (Museums Association).
Echte Slangen
Hoofdstuk in: Wouter Welling (red.) Goddelijk en griezelig, het geheim van de slang, KIT Publishers/Afrika.
Les tabous et l’humour dans les musées (1997)
Artikel in ‘la Lettre de l’OCIM’.