Reeks van zestien columns.

Graag wandel ik door mijn stad, Tilburg, de beste stad van Brabant. Ik houd van die stad, ook al ben ik er niet geboren. Op mijn dagelijkse wandelingen kom ik altijd wel iets bijzonders tegen, iets dat me aan het denken zet of inspireert. Om te onthouden maak ik een foto. Vaak schrijf ik er dan iets over op in een schrift. Onder de titel ‘Uit liefde voor de stad’ zijn hier 13 van die stukjes bijeengebracht.

Stilte

Deze reeks heet ‘uit liefde voor de stad’. Aan de reacties erop merk ik, dat ik niet de enige ben die van deze stad houdt. Mijn stad, Tilburg, wordt dan onze stad. Vandaag ervoer ik dat opnieuw door naar een lezing in Museum De Pont te gaan. Het ging over de vraag of...

Lees meer

Spleen

Ik liep vanochtend van mijn huis naar het museum waar ik werk. Onderweg was me weinig opgevallen, behalve dan dat de dag grauw begonnen was. Ik wist toen nog niet dat het zo zou blijven, dus bleef ik net zo blijmoedig als ik was opgestaan. Ik nam mij voor die...

Lees meer

Petrus Donders

Het beeld kwam in de vorige aflevering al even ter sprake, omdat zich een drama met Roodkapje had afgespeeld nabij onze Tilburgse heilige, Petrus Donders, alias Peerke. Ik blijf nog even in de buurt dus. Zeer gemengde gevoelens maken zich van mij meester bij het zien...

Lees meer

Peerke en Roodkapje

Soms lijkt de werkelijkheid meer op fictie dan op zichzelf. Het zijn de momenten waarop je gaat twijfelen aan zowel rede als toeval. Je kunt ze niet vaak genoeg hebben, die momenten, want ze voeden de ziel. Zo liep ik na drie weken vakantie in het land der mythen naar...

Lees meer

Mimicry

‘Je maintiendrai’ zegt ons vaderlandse wapen. De stadsmens handhaaft  vooral zichzelf en geeft niet op. Voor sommigen is dat eenvoudig, voor anderen lastig. Dat is een natuurwet. Hoe meer dieren of mensen op een kluitje, des te meer wordt leven overleven, waar je dan...

Lees meer

Mijmering van een stadsduif

Voor mensen is een stad een stad. Ze wonen er, ze werken er, ze zoeken er hun vertier. Huizen van steen, hout en gebakken klei, eigenlijk ook een soort steen. Voor duiven is dat anders. Voor duiven is de stad een raar soort gebergte. Rotsen met grappige lichtjes en...

Lees meer

Lange bomen

Een winterdag in een winter die geen winter lijkt te mogen worden. Voor me uit gaat een vrouw. Niet naar de Filistijnen, want zo heette dat café op de hoek toen ik er nog wel eens kwam. Je mocht er nog roken. Lange bomen die later ook niet meer mochten bevestigden de...

Lees meer

Kersttintje

De liefde voor de stad is als de liefde voor een mens, niemand is volmaakt, zelfs je geliefde niet, dus hou je van hem of haar inclusief alle kleine gebreken. De liefde wordt niet minder door een scheve neus, een rare navel of een ander klein onhebbelijk trekje. Zo is...

Lees meer

Genot (2)

Ach, het vrije woord, hoogst actueel, maar er zijn er altijd die het niet begrijpen. Nog maar een paar weken geleden deed ik hier mijn beklag over het gemeentelijke verbod op genieten in het Tilburgse Wilhelminapark, en ziet: een medestander vond me niet ver genoeg...

Lees meer

Genot (1)

Op vrijwel alle werkdagen passeer ik dit bord. Aanbeland op dit punt van mijn wandeling van werk naar huis steek ik meestal een sigaret op. Ik wist al dat deze bijna dwangmatige handeling – behalve met mijn onmiskenbare nicotineverslaving – ook samenhangt met de...

Lees meer